Wtorek, 26.03.2019

Elektryczne maszynki do mięsa – solidne i wielofunkcyjne

  • 23.07.2018, 09:00
  • Grupa Tipmedia
Elektryczne maszynki do mięsa – solidne i wielofunkcyjne

W niejednym polskim domu jest jeszcze pamiętająca stare, dobre czasy ręczna maszynka do mięsa. Przykręcana do kuchennego blatu, z potężnym ślimakiem i korbą do kręcenia. Czasem kroiła mięso na kotlety mielone, czasem na tatara. Służyła wiernie wiele lat, bo trudno ją było popsuć, a nożyki można było dać fachowcowi do zaostrzenia.

Dziś ustępuje miejsca maszynkom elektrycznym – wygodnym, bo niewymagającym wysiłku fizycznego i łatwiejszym w utrzymaniu w czystości. Często także wielofunkcyjnym, bo urządzenie z silnikiem elektrycznym marnowałoby się w niejednej kuchni, gdyby umiało tylko mielić mięso.

Jak każdy sprzęt AGD, także elektryczna maszynka do mięsa przydaje się w kuchniach, gdzie posiłki przygotowywane są regularnie, a nie tylko od wielkiego dzwonu. Warto taką kupić, jeśli będzie często używana, w przeciwnym razie zajmie tylko miejsce. A gdy już kupować, dobrze jest nie oszczędzać ani na mocy, ani na materiałach użytych do budowy.

Maszynki do mięsa dostępne na rynku mają komory i obudowy wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego. Polecenia godne są te pierwsze: bardzo trudno je uszkodzić, a że w mięsie zdarzają się chrząstki i kawałki kości, o pęknięcie plastykowej komory nietrudno. Podobnie jest z mocą maszynki do mięsa: może ona wynosić od kilkuset do prawie 2000 W. Im mocniejsza maszynka, tym więcej wytrzyma. Słaby silnik może się niebezpiecznie nagrzewać albo zatrzymywać, gdy ostrza natrafią na twardszy albo łykowaty fragment mięsa. Kupowanie maszynki o mocy poniżej 1000 W opłaca się tylko wtedy, gdy będzie rzadko używana i to do mięsa dobrej jakości, łatwego w rozdrabnianiu.

Warto sprawdzić, czy kupowana maszynka dysponuje wstecznym biegiem: czasem podczas mielenia może się zablokować, a wtedy doprowadzenie jej do porządku może być trudne. Trzeba będzie maszynkę wyłączyć z sieci, rozmontować i wyjąć z komory fragment blokujący. Wsteczny bieg pozwoli to zrobić bez demontowania komory mielenia. 

Nowoczesna maszynka do mięsa ma ponadto wymienne sitka z otworami o różnej średnicy. Optymalny jest zestaw trzech sitek: 3, 5 i 7 mm – będzie wówczas można uzyskiwać mięso grubo, średnio i drobno zmielone. 

Warto też zastanowić się nad funkcjami dodatkowymi: maszynka do mięsa może też robić kiełbasy, mielić kawę, wyciskać owoce albo pracować jako szatkownica do warzyw. Służą do tego specjalne metalowe bębny wkładane do komory mielenia. Za pomocą takiej Taka maszynki do mięsa można wyczarować pyszną sałatkę albo rozdrobnić warzywa do zupy (np. ogórki do ogórkowej). Szeroki wybór maszynek do mięsa znajdą Państwo pod adresem https://www.goga-gastro.pl/category/wilki-maszynki-do-miesa

Grupa Tipmedia
Podziel się: