Co to jest semolina?
Semolina to bardzo drobny rodzaj mąki makaronowej, wytwarzanej z pszenicy durum. Jest również znany jako farina i może być przygotowany jako kaszka, puddingi i wypieki. Na przykład, semolina może być dodana do ciasta na naleśniki lub gofry, aby uczynić je bardziej puszystymi. Semolina jest często stosowana jako składnik pieczywa i innych produktów spożywczych, w tym makaronów, musli i kuskusu. Stosuje się ją również jako panierkę do smażonych potraw, takich jak japońska tempura. Semolina jest czasami mylona z kaszą kuskus, który jest inną potrawą, wykonaną z innego rodzaju pszenicy.
Wartość odżywcza semoliny
Semolina jest świetnym źródłem błonnika i białka, a także jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i cynku. Żelazo hemowe, które jest jednym z rodzajów żelaza występującego w roślinach, może być lepiej wchłaniane przez organizm niż żelazo niehemowe. Jedna porcja zapewnia aż 23% zalecanego dziennego spożycia białka. Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego potrzebujemy w naszej diecie. Znajduje się w prawie każdej części ciała, w tym w skórze, mięśniach i kościach. Ponadto, białko pomaga budować i naprawiać komórki, hormony, enzymy i przeciwciała. Jeśli chodzi o minerały, semolina jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i cynku. Zawiera również niektóre witaminy z grupy B, takie jak witamina B1 i witamina B5.
Czy semolina jest bezglutenowa?
Podczas gdy pszenica sama w sobie jest bezglutenowa, często jest przetwarzana z innymi ziarnami, takimi jak jęczmień i żyto, które zawierają gluten. W rezultacie wiele rodzajów pszenicy jest uważanych za bezglutenowe. Semolina powstaje poprzez usunięcie otrębów i zarodków z pszenicy durum, pozostawiając jedynie bielmo. W związku z tym semolina nie zawiera glutenu.
Jak używać semoliny
Możesz używać semoliny na wiele różnych sposobów, w tym jako kaszki śniadaniowej, w wypiekach, do zagęszczania gulaszów i zapiekanek lub jako powłoka do smażonych potraw. Możesz wykorzystać ją w wypiekach takich jak ciasteczka, herbatniki, muffiny i naleśniki. Można ją również wykorzystać do przygotowania deserów, takich jak budyń, crème brûlée lub kremowy deser znany jako zalabiya. Możesz użyć semoliny w gulaszach, zapiekankach i daniach z makaronu jako zagęszczacza lub możesz ją wykorzystać do obtoczenia żywności, która ma być smażona.
Podsumowanie
Semolina jest grubo zmieloną wersją surowych ziaren pszenicy z usuniętym twardym bielmem. Może być używana na wiele różnych sposobów, włączając w to owsiankę na śniadanie, w wypiekach, do zagęszczania gulaszu i zapiekanek, lub jako panierka do smażonych potraw. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka, a także dobrym źródłem żelaza, magnezu i cynku. Można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.